De Dag van de Filantropie heeft dit jaar zijn beslag gekregen in een webinar. Onder leiding van host Barry Hoolwerf en onderzoeksleider René Bekkers luisterden honderden deelnemers op 15 april naar een online presentatie van het boek Geven in Nederland 2020, gevolgd door een discussie met vertegenwoordigers van de filantropische sector.


Geven in Nederland 2020
In een online presentatie werden de laatste inzichten uit Geven in Nederland 2020 gepresenteerd, gevolgd door presentaties over geven door huishoudens en vrijwilligerswerk.

Discussie
In het tweede deel werd ingegaan op de actualiteit: Wat betekent COVID-19 voor de filantropie? Joost van Alkemade (NOV), Siep Wijsenbeek (FIN) en Margreet Plug (Goede Doelen Nederland) reflecteerden op de betekenis van de huidige crisis voor de sector. Allen benadrukten ze dat samenwerking nu extra noodzakelijk is, en constateren dat dit op veel plekken van de grond komt.

Over Geven in Nederland
Geven in Nederland is het longitudinale onderzoek waarin macro-economische cijfers worden verzameld over geven door huishoudens, nalatenschappen, bedrijven, fondsen en goededoelenloterijen. Het onderzoek wordt sinds 1995 uitgevoerd door het Centrum voor Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.