Onderzoek 'Geven in Nederland'

In Geven in Nederland is een van de belangrijkste onderzoeksprojecten van het Centrum voor Filantropische Studies. Sinds 1995 wordt het geefgedrag van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en goede-doelenloterijen elke twee jaar in kaart gebracht en samengevoegd tot een macro-economisch overzicht. Het gaat dan niet alleen om bijdragen in de vorm van geld en goederen, maar Nederlanders geven ook tijd en inzet in de vorm van vrijwilligerswerk op vele maatschappelijke terreinen. Geven in Nederland onderscheidt 8 maatschappelijke en goede doelen: (1) kerk en levensbeschouwing (religie), (2) gezondheid, (3) internationale hulp, (4) milieu, natuur en dierenbescherming, (5) onderwijs en onderzoek, (6) cultuur, (7) sport en recreatie en (8) maatschappelijke en sociale doelen.

Publicatie Geven in Nederland

Het Centrum voor Filantropische Studies brengt de resultaten van het onderzoek tweejaarlijks uit in het boek ‘Geven in Nederland’. Het boek is bestemd voor al diegenen die beleidsmatig of wetenschappelijk geïnteresseerd zijn in de snel groeiende filantropische sector. Inmiddels zijn er elf edities van het boek verschenen. Daarnaast worden de data van het Geven in Nederland-onderzoek gebruikt voor andere nationale en internationale wetenschappelijke en maatschappelijke publicaties.

 

Geven in Nederland 2024

Geven in Nederland 2024 geeft antwoord op de volgende vragen: vanuit welke bronnen zijn vrijwillige bijdragen aan maatschappelijke terreinen afkomstig? Wat is de waarde van de bijdragen van Nederlandse huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en loterijen? Welke maatschappelijke terreinen ontvangen hoeveel steun en op welke manieren? Hoe zijn de hoogte en de wijze van de bijdragen in de afgelopen jaren veranderd? Wie geeft er aan welke maatschappelijke terreinen?

Specials Geven in Nederland 2024

In de Special ‘Maatschappelijke initiatieven in Nederland’ beschrijven we welke soorten organisaties bijdragen aan maatschappelijke terreinen, hoeveel er van elke soort zijn, hoe zij met elkaar omgaan, hoeveel geld erin omgaat, voor welk deel van de filantropische activiteit zij verantwoordelijk zijn en aan welke regels ze zich moeten houden.

In de Special ‘Maatschappelijke inzet van werknemers’ treft u een overzicht van de maatschappelijke inzet van werknemers in Nederland. Hoeveel en wat voor bedrijven stellen werknemers beschikbaar voor werknemersvrijwilligerswerk of pro bono-werk? Welke maatschappelijke terreinen en doelgroepen ondersteunen zij en op welke manieren? En hoe kunnen bedrijven werknemers activeren om deel te nemen aan werknemersvrijwilligerswerk of pro bono-werk?

Boekpublicatie Geven in Nederland 2024: Dag van de Filantropie (19 juni 2024)

Op woensdag 19 juni 2024 organiseert het Centrum van Filantropische Studies de “Dag van de Filantropie”. De Dag van de Filantropie is een themadag voor de Nederlandse filantropie. De Dag van de Filantropie 2024 staat in het teken van de publicatie van Geven in Nederland 2024 waarin we het maatschappelijk initiatief in Nederland zichtbaar maken. We presenteren de nieuwste onderzoeksresultaten en gaan dieper in op de trends die zich aftekenen in het geefgedrag en vrijwilligerswerk van Nederlandse huishoudens, fondsen, bedrijven en loterijen. In deze veertiende editie van Geven in Nederland brengen we de bijdragen van de verschillende bronnen in kaart. Welke maatschappelijke terreinen ontvangen hoeveel steun en op welke manieren? Hoe zijn de hoogte en de wijze van de bijdragen in de afgelopen jaren veranderd? Maar we kijken deze editie ook naar de ontvangende kant. Welke soorten organisaties dragen bij aan de verscheidene maatschappelijke terreinen? Hoeveel zijn er van elke soort? Hoeveel geld gaat erin om, en hoeveel vrijwilligers zijn actief op welke terreinen? In dit symposium staat het zichtbaar maken van het maatschappelijk initiatief in Nederland – van zowel gevers als ontvangers – centraal. 

Alle informatie over de Dag van de Filantropie met een link naar de inschrijving vindt u hier

 

Boek: Geven in Nederland 2022

Het boek Geven in Nederland 2022 werd gepresenteerd tijdens de Dag van de Filantropie op de Vrije Universiteit Amsterdam (16 juni 2022). Het boek is hier gratis te lezen. Een gedrukte versie van het boek Geven in Nederland 2022 is te hier te bestellen. 

Special GIN22: Online Werven

De special is hier online gratis te lezen.  

Boek: Geven in Nederland 2020

Het boek Geven in Nederland 2020 werd gepresenteerd tijdens een online editie van de Dag van de Filantropie. Kijk hier de presentaties terug.

Download hier de publicatie Geven in Nederland 2020 als samenvatting, ‘light’ versie of het volledige boek.